Skridskor premiÀr!

publicerat i AllmÀnt;
I dag 3 Är gammal stod Lowe för första gÄngen pÄ ett par skridskor! Det gillade han, Àven om det Àr vÀldigt vingligt=) Med pappas stöd blev det mÄnga varv i hallen. Tills pappa fick sÄ ont i ryggen efter att Äkt och hÄllt i honom..Lowe arg pÄ honom och ville fortsÀtta ;)

Vi Äkte i Farsta hallen, först tÀnkt utomhus men alldeles för kallt..-17 brrrr...
Oont i ryggen=)


Vi var dÀr med Selma, Elin och Fadi.=)


De vÀxande liven...

publicerat i AllmÀnt;Vecka 23, snart 24.VÀxer sÄ det knakar nu, spÀnner och drar i hela magen. Sparkarna blir mer och mer tydliga och det kÀnns pÄ alla möjliga stÀllen=)
Idag började min sjukskrivning pÄ halvtid, förmiddagarna har jag klarat rÀtt bra, men fram pÄ eftermiddagen har jag fÄtt vÀldigt ont i ryggen/spÀnd mage. DÄ skriker kroppen efter vila. SÄ det blir skönt att jobba lite mindre.
Viktökning just nu + 6 kg.
Suttit och lÀst en del om tvillingar i kvÀll...
Sparar för min egen skull hÀr, men kanske intressant Àven för fler=)

TvÄÀggstvillingar


TvÄÀggstvillingar blir det nÀr tvÄ Àgg blir befruktade av tvÄ spermier. DÄ blir barnen i princip inte mer lika varandra Àn syskon med samma förÀldrar.

Hur vanligt Àr det att fÄ tvillingar?

Cirka 1,5 procent av alla födslar i Sverige resulterar i tvillingar. Av alla tvillingar Àr cirka 75 procent tvÄÀggstvillingar och 25 procent enÀggstvillingar. NÀr det gÀller enÀggstvillingar föds ungefÀr lika mÄnga runtom i vÀrlden. Antalet tvÄÀggstvillingar varierar mellan olika folkgrupper eftersom det delvis Àr Àrftliga faktorer som gör att det blir tvÄÀggstvillingar. NÀr det gÀller fördelningen mellan könen föds ungefÀr lika mÄnga pojkar som flickor.

Vem fÄr tvillingar?

BenÀgenheten att fÄ tvÄÀggstvillingar gÄr i arv. Om din mamma eller syster har fÄtt tvÄÀggstvillingar ökar chansen att du ocksÄ ska fÄ det. NÀr det gÀller kvinnor som sjÀlva Àr enÀggstvillingar Àr Àrftligheten inte sÀkerstÀlld.

Med ökande Älder hos mamman ökar ocksÄ möjligheten att fÄ tvillingar.

BesvÀr och komplikationer

Att vÀnta tvillingar brukar vara mer anstrÀngande för mamman och magen blir betydligt större och tyngre Àn nÀr man vÀntar ett barn. I den 30:e graviditetsveckan Àr den blivande tvillingmammans mage lika stor som magen hos en fullgÄngen mamma som bara vÀntar ett barn.

Det Àr vanligt att tvillingmammor behöver sjukskrivning nÄgon gÄng mellan vecka 25 och 30. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning Àr att det brukar bli tidiga sammandragningar eller förvÀrkar. Tala med din arbetsgivare och personal pÄ mödravÄrdscentralen i god tid.

Kroppsliga besvÀr Àr vanligare vid tvillinggraviditet. IllamÄende, ryggont, halsbrÀnna, trötthet samt svullna hÀnder och fötter fÄr du i högre grad Àn den som vÀntar ett barn. Blodbrist, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes och graviditetsklÄda Àr ocksÄ vanligare nÀr man vÀntar mer Àn ett barn.

Alla tvÄÀggstvillingar har var sin moderkaka. TvÄ tredjedelar av enÀggstvillingarna delar pÄ en gemensam moderkaka. En procent av alla tvillingpar har ingen skiljevÀgg alls mellan sig i livmodern, vilket innebÀr att de delar bÄde moderkaka och fostervatten och kan ha direkt kroppskontakt.

MÄnga av tvillingparen föds för tidigt. Genomsnittsförlossningen sker vecka 38, men enÀggstvillingar föds oftast tidigare Àn sÄ. Om den ena tvillingen inte vÀxer som den ska kan barnen behöva förlösas i förtid. Ibland hÀnder det att kvinnan lÀggs in pÄ sjukhus pÄ grund av komplikationer. Det kan till exempel handla om förvÀrkar och risk att föda för tidigt.

Att tÀnka pÄ under graviditeten

Liksom alla blivande mammor bör du som vÀntar tvillingar tÀnka pÄ att:

  • dra ner pĂ„ tempot
  • vila
  • fĂ„ tillrĂ€ckligt med sömn
  • Ă€ta nĂ€ringsriktig mat pĂ„ regelbundna tider
  • motionera lagom.

Eftersom det Àr pÄfrestande för din kropp att vÀnta tvillingar behöver du dra ner pÄ tempot fram till förlossningen. KÀnn efter vilka signaler din kropp ger och försök att vila nÀr du kÀnner att du behöver det. Kanske behöver du se över dina matvanor. Du kan förbereda dig mentalt genom att lÀsa litteratur om till exempel tvillingar, amning, förlossning och kejsarsnitt.

Förlossningen

UngefÀr hÀlften av tvillingarna föds pÄ naturlig vÀg medan hÀlften av barnen förlöses med kejsarsnitt.

Naturlig förlossning

Om du inte har fött innan ditt berÀknade datum sÀtts förlossningen i gÄng. Du ska helst inte gÄ lÀngre Àn till vecka 40 eftersom moderkakan dÀrefter inte orkar försörja fostren lika bra.

Ligger bĂ„da barnen med huvudet nedĂ„t, vilket de gör i cirka 45 procent av fallen, Ă€r naturlig förlossning att föredra om graviditeten har varit normal. Även om bara en av tvillingarna ligger med huvudet nedĂ„t gĂ„r det att föda pĂ„ vanligt sĂ€tt. Runt vecka 34 bör de blivande förĂ€ldrarna planera förlossningen med barnmorska och lĂ€kare. Tvillingar föds i regel ett par veckor tidigare Ă€n andra barn.

Kejsarsnitt

Om förlossningslÀkaren bedömer att nÄgot av fostren inte klarar av en vanlig förlossning föreslÄr man kejsarsnitt. NÀr tvillingen lÀngst ned ligger med stjÀrten nedÄt, sÄ kallad sÀtesbjudning, rekommenderar man ocksÄ planerat kejsarsnitt. Detsamma gÀller om barnen av nÄgon anledning behöver komma ut före vecka 34. Det kan handla om att barnen Àr sÀrskilt smÄ och sköra eller att mamman Àr sjuk.

EnÀggs- eller tvÄÀggstvillingar?

MÄnga förÀldrar Àr nyfikna pÄ om barnen Àr enÀggs- eller tvÄÀggstvillingar. För tvillingarna sjÀlva kan det kanske ocksÄ vara intressant att veta nÀr de blir Àldre.

De 25–30 procent av tvillingparen som har olika kön Ă€r sjĂ€lvklart tvĂ„Ă€ggstvillingar. NĂ€r barnen Ă€r av samma kön och man efter förlossningen ser att det finns tvĂ„ eller inga blad i skiljevĂ€ggen Ă€r barnen enĂ€ggstvillingar. Även enĂ€ggstvillingar kan ha varsin moderkaka. Finns det fyra blad i skiljevĂ€ggen kan det röra sig om bĂ„de en- och tvĂ„Ă€ggstvillingar. Vid RĂ€ttsmedicinalverket i Linköping kan man dĂ„ avgöra om barnen Ă€r enĂ€ggstvillingar eller inte. Det behövs ett sĂ„ kallat munskrapsprov frĂ„n varje barn för att analysen ska kunna göras. Laboratoriet vid avdelningen för rĂ€ttsgenetik och rĂ€ttskemi kan skicka ut material sĂ„ att förĂ€ldrar pĂ„ ett enkelt sĂ€tt kan göra provet sjĂ€lva. Kostnaden för provanalysen fĂ„r förĂ€ldrarna oftast betala sjĂ€lva.

Behandla tvillingarna som individer

Det Àr viktigt att behandla barnen som individer. Försök att inte jÀmföra dem för mycket. De mÄste fÄ mogna i sin egen takt. Det Àr till exempel inte alltid som enÀggstvillingar följs Ät exakt nÀr det gÀller utvecklingen. Att bli benÀmnd som nummer ett och nummer tvÄ eller som storebror respektive lillebror, fast det kanske bara skiljer minuter mellan dem, kan vara hÀmmande.

Som tvillingförĂ€lder ingĂ„r det i uppgiften att försöka fĂ„ respektive tvilling att bli sjĂ€lvstĂ€ndig och fĂ„ en stark sjĂ€lvkĂ€nsla. För att barnen ska fĂ„ en egen identitet behöver de vĂ€nja sig vid att den andra tvillingen inte alltid finns i nĂ€rheten. Som förĂ€lder kan du ta med en av tvillingarna pĂ„ en tur till affĂ€ren eller pĂ„ en lekstund i parken. Det som har betydelse Ă€r att ni delar pĂ„ barnen ibland – det ni gör behöver inte vara sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdigt.

Tvillingar bildar lÀtt en enhet som stÀnger ute andra barn. Av den anledningen kan det vara bra att lÄta dem leka med andra barn var och en för sig. PÄ sÄ sÀtt kan de fÄ egna vÀnner. Ni som förÀldrar fÄr ta stÀllning till om de ska gÄ i separata grupper pÄ dagis och i skolan nÀr det blir aktuellt.

 

 

Kalas i helgen!

publicerat i AllmÀnt;
Ja helgen har gÄtt i kalasets tecken=)
IgÄr blev man Ànnu ett Är Àldre, 29. Gillar inte att fylla Är, uppvaktar hellre Àn att bli uppvaktad! ;)

Tjejerna Saga & Tilda fyller pÄ samma dag som mig. SÄ vi begav oss till Hölö pÄ ett mycket trevligt 4 Ärs kalas!

Pappa Peter och tjejerna.


Fina glassbilen! Lowe tjyvade nÀsta alla dÀck...;)


Mycket lek i tjejernas fina rum.


Alla barn köar till Fiskdammen=)


Äntligen Lowes tur=)


...Och sen var det pappas tur...


Finaste 4 Äringarna, Tilda ville inte riktigt vara med pÄ bild..;)


PÄ vÀgen hem lÀmnade vi vÄr Àlskling hos farmor och farfar, dÀr han ocksÄ sov kvar.

Jag och Linus fortsatte till Heron dÀr vi kÀkade och gick pÄ bion "Avatar" 3D. Riktigt bra och annorlunda film=)

Idag blev de lite fika hemma hos oss. BĂ€sta Malin m fam kom bla.
Malin ligger en vecka före mig i graviditeten.


Linus gjorde fin o god tÄrta=)
Fick bla fina blommor av Malin och co...


..och av Henning.


Tack alla ni andra ocksÄ för fina presenter och gratulationer!

//Emma


Graviditeten

publicerat i AllmÀnt;
Vecka 22

Det börjar bli full rulle i magen nu. Nu kan man kÀnna killarnas sparkar pÄ utsidan och det Àr sÄ mysigt=) Allt blir mycket mer verkligt! MÄr bra förutom ryggvÀrken som kryper pÄ framÄt eftermiddagen. Och man orkar/kan inte hÄlla igÄng som man brukar. Börjar bli osmidig=)


TvÄÀggstvillingar v 23-24:
Nu vÀxer de ögonbryn, tandÀmnen för bÄde mjölk- och vuxentÀnder har bildats och smaklökarna har eventuellt börjat fungera. Huden Àr röd och rynkig oavsett hur de senare kommer att se ut.

3 Ă„r sedan...

publicerat i AllmÀnt;
I dag för 3  Är sedan lÀmnade mamma oss. VÀrsta dagen i mitt liv. Saknar henne sÄ mycket!
Vi ses mamma, en annan dag, en annan plats....Älskar dig.

Annons frÄn HÀlsinge Kuriren


Ljusen brinner hela dagen...

Renoveringens slutskede!

publicerat i AllmÀnt;
Ja bortsett frÄn lite lister, handtag och omÄlade vÀggar och massa kablar som ligger hÀr och var sÄ börjar nu vÄr minirenovering bli klar hÀr hemma=) Vi Àr jÀttenöjda. Eftersom ytan egentligen Àr tÀnkt att vara ett rum frÄn begynnelsen sÄ kÀnns det bara naturligt med vÀggen vi satte upp.
Vi har sovit i nya rummet nÄgra nÀtter nu och sover himla bra=)
Det som fattas dÀr inne nu Àr Fönster! Det ska vi sÀtta in nÀr det börjar bli lite varmare ute. Tills dess ska vi fundera pÄ vilken form pÄ fönstret vi vill ha..klanske ett runt?...hmm.
HÀr kommer bilder pÄ vad som hÀnt den sist...

Trött Linus efter att ha tapetserat med mönsterpassning..hihi...


Tapetsering klart! MÄlning pÄ nÀrmaste vÀggen som kvarstÄr...
IngÄng till vÄrt nya sovrum=)


Verkstan! ;)


Soffa och bord fick flytta sig! Skönt att inte ha det stÄende framför fönstret lÀngre!
Och bÀttre avstÄnd till tvn.

Lowe har ju fÄtt vÄrt gamla sovrum ocksÄ, dÀr trivs han fint=)
Återkommer med bilder dĂ€rifrĂ„n snart!=)

Renovering pÄgÄr...

publicerat i AllmÀnt;
Ja eftersom familjen Wallin/Persson utökas i vÄr sÄ mÄste vi ha ett extra rum hÀr hemma. Vi har haft vÀldigt öppet i vardagsrummet, dÄ det egentligen ska vara ett rum av ena sidan. Nu har vi satt upp en vÀgg och det blir ett rum av den delen. Det blIr vÄrt sovrum eftersom det Àr nÀrmast vardagsrum med tv tittande kvÀllstid. Lowe ska fÄ ta över vÄrt sovrum som Àr största rummet, de behöver han=) Tredje rummet e tÀnkt till Bill & Bull=) Blir vÀl lite gÀst/extrarum nu till de beöver det mera...


SnÀlla Lasse hjÀlpte till med materialinköp och satte reglar och dörr, Linus fick tips och rÄd sen fick han köra pÄ egen hand.


Lill snickarn Wallin, Lasse blev hans idol och har skruvat och spikat massor=)
FORTSÄTTNING FÖLJER...

VĂ„rt vackra vita vinterland!

publicerat i AllmÀnt;
Ja vintern har verkligen tagit ett stadigt grepp om hela Sverige nu verkar det som! Har hört att de fÄtt Ànnu mer snö uppe i Söderhamn. Kollar man prognoserna verkar det ju inte vara klart med allt snöande Ànnu!

Lite bilder frÄn vÄr utevistelse hÀrom dagen=)
NyÄrsafton!

publicerat i AllmÀnt;
NyÄrsafton var vi bjudna till Martin och Cicilia och Leon ute pÄ VÀrmdö.
JÀttemysigt och supermat blev vi bjudna pÄ!=)

Cicilia, Joel, Jessika, Jonathan & HenkeDags för kÀk.


Sötaste Leon Ät med hela sig =)


Henke & jag


Hummer till förÀtt, mmmmums!


Grabbarna startade pojkband pÄ nedervÄningen=)
Lowe, Martin & Linus


Mat igen!=)


Oxfilé med massa gotta till


Klockan gick fort och snart var det dags att fira in det nya Ă„ret!
Gott nytt Ă„r!!!!!!!


EfterrÀtten som jag inte fick kort pÄ bestod av mumsig marÀngtÄrta!
Tusen tack Martin och Cicilia!!